Prishtinë, 28 tetor 2021
Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim ef. Tërnava priti sot në takim delegacionin e lartë nga Arabia Saudite të kryesuar nga shkëlqesia e Tij, dr. Abdul-Latif bin Abdul-Aziz al-Shejkh, ministër i Çështjeve Fetare në Mbretërinë e Arabisë Saudite.
Myftiu Tërnava pasi i dëshiroi mirëseardhje ministrit Al Shejkh dhe delegacionit të cilin e kryeson, vlerësoi marrëdhëniet shumë të mira dhe të bashkëpunimit ndërmjet dy vendeve tona dhe shprehu dëshirën për t’i forcuar më tej ato, sidomos në fushën e fesë. Myftiu Tërnava me këtë rast shprehu falënderim për udhëheqësin dhe për popullin e Arabisë Saudite në krye me shërbyesin e dy Xhamive të Shenjta, mbretin Selman bin Abdulaziz, për çdo derë mirësie që Mbretëria e Arabisë Saudite ka hapur për myslimanët kudo ndodhen si dhe për njerëzimin mbarë.
Më tej Myftiu Tërnava njohu mysafirët me historikun dhe funksionimin e BIK-ut duke veçuar se BIK-u vazhdimisht është përpjekur që Kosova të jetë një vend që dallohet për bashkëjetesën dhe harmoninë ndërmjet komuniteteve fetare dhe është model tolerance për shtetet e tjera.
“Për BIK-un dhe Kosovën është nder të kemi mysafirë shkëlqesinë e tij, dr. Abdul-Latif bin Abdul-Aziz al-Shejkh, ministër i Çështjeve Fetare në Mbretërinë e Arabisë Saudite, ambasadorin e Arabisë Sauditë në Tiranë, si dhe vetë delegacionin që kanë ardhur për të na vizituar në selinë e Kryesisë së BIK-ut. BIK-u falënderon qeverinë dhe popullin e Arabisë Saudite për ndihmën që i kanë ofruar popullit të Kosovës gjatë luftës, edhe për ndihmën në rindërtimin e Kosovës qe njëzet vjet, por edhe ndihmat në ushqim e veshmbathje, shkollave, spitaleve e shumë gjërave të tjera. Sigurisht që edhe ne si BIK do të luftojmë çdo gjë që është në kundërshtim me parimet e shëndosha, pastra e humane islame. Ne do të punojmë në promovimin e paqes, harmonisë e lumturisë dhe respektin ndërmjet njerëzve, sepse kështu na mësojnë vlerat tona fetare dhe nuk do të lejojmë askënd që në emër të Islamit ta përlyej fenë tonë islame”- tha Myftiu Tërnava.
Nga ana e tij shkëlqesia e tij, dr. Abdul-Latif bin Abdul-Aziz al-Shejkh, shprehu kënaqësinë e tij që po viziton Kosovën dhe ndjehet mirë që Kosova ka treguar sukses në rrugën e zhvillimit të saj ekonomik dhe në të gjitha fushat. Ai shprehu vlerësime maksimale për Myftiun Tërnava dhe BIK-un, dhe se udhëheqja e saj është për t’u marrë shembull nga të gjitha vendet e rajonit. Ministri Al-Shejkh, tha se do të punojnë që bashkëpunimi mes dy shteteve të thellohet.
“Është një nënshkrim i marrëveshjes që e kemi nënshkruar më herët në Riad, nuk është e tëra do të ketë edhe bashkëpunime të tjera me të thella. E falënderoj Qeverinë e Kosovës dhe Myftiun, i cili u tregua shumë i kujdesshëm ndaj nesh. Duke u kujdesur që të vazhdojmë bashkëpunimin, jemi darkorduar për përhapjen e Islamit mesatar të moderuar dhe në luftimin e të gjitha formave të ekstremizmit, radikalizmit e dhunës, pasi feja jonë është e paqes dhe tolerancës. Jemi të përqendruar që të luftojmë të gjitha llojet e ekstremizmit dhe të gjitha keqkuptimet që i janë ngjitur fesë sonë nga disa qarqe me dekada që e kanë keqpërdorur fenë për aspirata politike.”
Në përfundim të takimit të sotëm në selinë e Kryesisë së BIK-ut, Myftiu Tërnava dhe ministri Al Sheikh shkëmbyen disa dhurata simbolike.
Më pas Myftiu Tërnava dhe delegacioni saudit vizituan Medresenë e Mesme “Alaudin” në Prishtinë, ku u pritën nga prof. Ahmet ef. Rama dhe stafi edukativo-arsimor, si dhe më pas patën rastin të takohen dhe të bisedojnë edhe me nxënësit e Medresesë.
Delegacioni saudit nesër pritet që të ketë takim me krerët shtetëror të Kosovës.

Shfaq më shumë në Lajme

Shfleto

Myftiu Tërnava priti në takim ambasadorin jorezident të Katarit, z. Jabor Ali Hussein al Hawashela al Dosari

Prishtinë, më 23 shkurt 2024 Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim ef. Tërn…