Ebu Dabi, 4 shkurt 2019

Në takimin historik në kryeqytetin e Emirateve të Bashkuara Arabe,Abu Dabi dhe në prezencën e udhëheqësve të shtetit të EBA dhe mbi 700 liderëve fetar nga mbarë bota ku prezent ishte edhe Myftiu i Kosovës Naim ef.Ternava është nënshkruar “Dokumenti i vëllazërisë njerëzore” në mes të kreut të kishës katolike Papa Fransis Papa i Vatikanit dhe Shejhut te Al Azharit dr. Ahmet Al Tajjeb.
Dokumenti thotë se me vlerësimin e plotë të aspekteve pozitive të arritura nga qytetërimi modern, por ka renie në etikën dhe vlerat shpirtërore dhe në ndjenjë të përgjegjësisë, si dhe çoi shumë njerëz drejt zhgënjimit, izolimit, ateizmit dhe ekstremizmit, gjithashtu çoi drejt miratimit të formave të varësisë dhe në masë të vetë shkatërrimit dhe ka rezultuar në atë që mund të quhet një luftë e tretë botërore të ndarë në pjesë pjesë.
Dokumenti bëri thirrje për zgjimin e ndjenjës fetare dhe ridërgim të tij përsëri në zemrat e gjeneratave të reja dhe t’i përmbahen vlerave të paqes dhe të mbështesë mirëkuptimin e ndërsjellë të vlerave të humanizmit dhe vëllazërisë dhe bashkëjetesës, dhe të kushtojnë urtësi, drejtësi dhe bamirësi, dhe bëri thirrje për mbrojtjen e gjeneratave të reja nga kontrollimi nga të menduarit material, dhe nga rreziku i politikave të përfitimit pasurimit të verbër dhe indiferencën ndaj ligjit Fuqia dhe jo në Fuqia e ligjit.
Dokumenti ka thënë se njohja e të drejtës së grave për arsimim, punësim dhe ushtrimin e të drejtave politike është një domosdoshmëri urgjente, duke bërë thirrje për veprim për të çliruar atë nga presionet historike dhe sociale në kundërshtim me bazat e besimit të tyre dhe dinjitet, si dhe mbrojtjen nga shfrytëzimi seksual dhe nga trajtimi si një mall ose si një mjet për të shijuar, dhe ndalimi i të gjitha praktikave çnjerëzore dhe zakonet vulgare ndaj dinjitetit të grave.
Dokumenti bëri thirrje për mbrojtjen e të drejtave themelore të fëmijëve në edukimin e familjes, të ushqyerit, edukimin dhe kujdesin, dhe mbrojtja e të moshuarit, të dobëtit dhe nevojat e njerëzve me nevoja te veçanta.

Dokumenti thotë se përmes bashkëpunimit të përbashkët në mes Kishës Katolike dhe Al-Azhar, të dy palët do të punojnë për ta dorëzuar këtë dokument tek vendimmarrësit e politikave globale, liderët klerikë me ndikim në botë, organizatat rajonale dhe ndërkombëtare dhe organizatat e shoqërisë civile, institucionet dhe udhëheqësit e mendimit dhe opinionit fetare, si dhe shpërndarjen e konkluzave dhe parimeve që dolën nga parimet e Të gjitha nivelet dhe te përkthejnë ato në politika, vendime, tekste legjislative, kurrikula arsimore dhe materiale informative.
Dokumenti bëri thirrje për pajtim dhe vëllazërisë në mesin e të gjithë besimtarëve të feve, por edhe në mes të besimtarëve dhe jobesimtarëve, dhe të gjithë personat e vullnetit të mirë në mënyrë që të arrihet një paqe globale për ta gëzuar të gjithë në këtë jetë.
Dokumenti u nënshkrua në fund të konferencës globale “Vllazëria njerëzore”.

Shfaq më shumë në Lajme

Shfleto

Myftiu Tërnava vizitoi për ngushëllime familjen e haxhi Muharrem Gashit

Prishtinë, më 18 qershor 2024 Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim ef. Tër…