Prishtinë, 31 korrik 2011

Urimi i Myftiut të Kosovës, Mr. Naim Tërnava për besimtarët dhe qytetarët e Kosovës me rastin e fillimit të muajit të Ramazanit

Të nderuar besimtarë!
Vëllezër e motra!
Të nderuar qytetarë të Kosovës

Nesër, besimtarët myslimanë nisin agjërimin e muajit të bekuar të Ramazanit, ndaj kam nderin, kënaqësinë e privilegjin që në emër të Kryesisë së Bashkësisë Islame të Republikës së Kosovës dhe në emrin tim personal t’ju drejtohem me përgëzimet më të mira, duke ju dëshiruar agjërim të lehtë e të pranuar tek Zoti ynë.

 

Muaji i Ramazanit është muaj në të cilin zbriti Kurani, muaj i kultivimit të mëshirës, të solidaritetit, të faljes e pendimit. Po ashtu, ky muaj ngërthen në vete bereqetin, mirësinë afërsinë, bujarin e kujdesin për njëri tjetrin. Agjërimi i muajit të madhëruar të Ramazanit është urdhër nga Allahu xh.sh. dhe si i tillë është një prej ibadeteve më madhështore të cilin besimtarët me vullnet, devotshmëri e sinqeritet e kryejnë për hir të Allahut xh.sh.

Për agjërimin, Allahu i Gjithmëshirshëm në Kuran, thotë: “Muaji i Ramazanit është muaji në të cilin zbriti Kurani, që është udhërrëfyes për njerëz dhe sqarues i rrugës së drejtë dhe dallues i të vërtetës nga gënjeshtra, kush nga ju që arrin këtë muaj le ta agjëroj” (El-Bekare, 185)

Agjërimi i Ramazanit besimtarit i ofron vlerat e dashurisë, respektit, bamirësisë, flijimit e sinqeritetit, ngase ai e bënë njeriun më të dashur, më fisnik, më human, më të afërm e më mirënjohës ndaj Krijuesit të Gjithësisë. Edhe gjatë këtij muaji të bekuar, besimtarët tanë të mbështetur në mësimet kuranore do të jenë shembull për bindje, përkushtim, adhurim, durim, moral, dashuri, mëshirë, sakrificë, tolerancë e paqe.

Një besimtarë që i zbaton këto parime në jetën e tij, është njeri i sjellshëm, modest, i drejtë i besueshëm dhe me të cilin është e lehtë të krijohen marrëdhënie të mira. E ky është një nga qëllimet e agjërimit, që të edukoj e fisnikëroj së pari njeriun, familjen, rrethin e shoqërinë.

Të nderuar besimtarë!

Edhe 12 vjet pas luftës Kosova edhe më është duke dhënë shehid – dëshmor për realizimin e plot të sovranitetit të sajë, ndaj ne si shoqëri e shtet kemi nevojë për mësimet e Ramazanit, e posaçërisht për urtësinë e agjërimit, tani më shumë se kurrë na duhet uniteti, përkushtimi e bashkimi për realizimin e të drejtës sonë të plotë për vendin tanë.

Kërkoj nga të gjithë faktorët, institucionet politike e jo politike që të ruajn unitetin veprues për realizmin dhe jetësimin e sovranitetit e integritetit tonë shtetërorë të plotë. Për këtë na obligon gjaku dhe amaneti i shehidve-dëshmorëve.

Vëllezër e motra!

Me lejoni që edhe njëherë, me rastin e fillimit të muajit të bekuar të Ramazanit t’ju shpreh urimet dhe përgëzimet e mia më të mira të gjithë besimtarëve të besimit Islam brenda trojeve tona etnike dhe mergatën tonë, duke e lutur të Madhin Zot që të na pranojë agjërimin, veprat tona te mira, namazin, sadakanë dhe ibadetin tonë.

Amin!

Myftiu i Kosovës,

Mr. Naim Tërnava

Shfaq më shumë në Fjalime

Shfleto

Fjala e Myftiut Naim ef. Tërnava në promovimin e tri veprave të tij

I nderuari reis i Bashkësisë Fetare Islame të Maqedonisë së Veriut, Shaqir ef. Fetahu, I n…