Sesion, Akademi e dokumentar për Myderriz Sadri ef. Prestreshin

Prestreshi

Të mërkurën më 22 shkurt, në dhjetëvjetorin e vdekjes së Myderrizit Sadridt efendi Prestreshit, në Prishtinë, organizuar nga Kryesia e Bashkësisë Islame të Kosovës, në kujtim të jetës dhe veprës së tij, u mbajtën një sërë aktivitetesh.
Paradite, në selinë e Kryesisë së BIK-së, u mbajt sesioni shkencor “Myderriz Sadri efendi Prestreshi, jeta dhe vepra (1917-2002)”.{jathumbnail}

Në hapje të sesionit qenë të pranishëm personalitete të njohura nga fusha e shkencës, kulturës dhe fesë, pastaj bashkëpunëtorë dh ish-nxënës të Myderriz Sadri efendiut. Sesioni u hap  me një ashere nga Kurani të lexuar nga Vedat Sahiti, pas së cilës të pranishmeve iu drejtuar Myftiu i Kosovës, Mr. Naim Tërnava, i cili pasi përshëndeti këtë sesion, përveç të tjerash tha: “Myderriz Sadri ef. Prestreshi është vazhdimësi e hoxhallarëve dhe e ulemave që u angazhuan, sakrifikuan, luftuan e një pjesë e tyre ranë edhe shehidë-dëshmorë për lirinë dhe bashkimin e trojeve shqiptare. Nderi për mua është edhe më i madh dhe njëkohësisht jam edhe i emocionuar që po më jepet rasti edhe në këtë mënyrë për t’i thënë disa fjalë për Sadri efendiun…”

Ndërsa duke folur për rëndësinë e ndriçimit të së kaluarës sonë, Myftiu Tërnava ndër të tjerat veçoi: “Kryesia e Bashkësisë Islame të Kosovës me këtë nuk synon glorifikimin dhe zmadhimin e figurave të kulturës sonë islame-shqiptare; ajo nuk synon as anatemimin dhe anashkalimin e të tjerëve, por synon, – dhe kësaj do t’i mbetet besnik, – paraqitjen dhe njohjen e atyre figurave ashtu siç kanë qenë në të vërtetë. Ne do t’u jemi gjithmonë mirënjohës e falënderues brezave të kaluar për vlerat e çmuara që kanë ditur t’i ruajnë, t’i kultivojnë dhe t’i përcjellin deri tek ne.
Ne u jemi njëkohësisht edhe borxhli paraardhësve tanë, prandaj organizimi i sesioneve për ndriçimin e jetës dhe veprës së tyre, le të konsiderohet si një shlyerje e borxhit për ta”.
Pas fjalës së Myftiut, 17 studiues nga Kosova e Maqedonia paraqiten kumtesat e tyre për jetën, personalitetin, kontributin e myderriz Sadri efendiut në NDSH, pastaj kontributin e tij si mësues në shkollën shqipe, kontributin e tij si imam, hatib e vaiz, si dhe kontributin e tij si myderriz në Medrese.
Sesioni i zhvilloi punime në dy seanca. Në seancën e parë referuan: Prof. dr. Ruzhdi Pllana, “Te dhëna për jetëshkrimin e myderriz Sadri ef. Prestreshit dhe për familjen e tij”, Mr. Sadik Mehmeti, “Sadri ef. Prestreshi nxënës në medresenë “Pirinazir” në Prishtinë”, Dr. Qazim Qazimi,”Sadri efendi Prestreshi myderriz dhe pedagog në Medresenë “Alaudin””, Prof. Dr. Muhamet Pirraku,”Kontributi i Mulla Sadri Prestreshit në NDSH”,  Prof. dr. Sabile Keçmezi-Basha, “Kontributi atdhetar i Mulla Sadri Prestreshit”, Ramadan Shkodra,”Prania e imamëve dhe hoxhallarëve në NDSH”,  Dr. Fahrush Rexhepi,    Mulla Sadri Prestreshi – (Gjithnjë në shërbim të fesë dhe atdheut)”, MA. Nuridin Ahmeti,    “Gjurmëve të veprimtarisë arsimore në gjuhën shqipe të Sadri ef. Prestreshit”,  Akad. Feti Mehdiu, “Këmbëngulësia e mulla Sadri ef Prestreshit në mbrojtjen e traditës islame (me shembuj teorikë dhe praktikë”)
Ndërsa në seancën e dytë referuan:  Mr. Qemalj Morina, “Kontributi i Sadri ef. Prestreshit në  edukimit e brezit të ri”,  Sabri Bajgora, “Myderriz Sadri ef. Prestreshi imam, mualim e misionar i devotshëm”,  Resul Rexhepi, “Sadri ef. Prestreshi  dhe dispensa e tij e Ahlakut”, Kasim Gërguri, “Vështrim dispensës së Ahlakut II të mulla Sadri Pretstreshit”, Isa Bajçinca, “Analizë gjuhësore dispensave të Sadri ef. Prestreshit”, Reshat Mexhidi “Sadri ef. Prestreshi  – hoxha që qëndisi fjalët me vepra”,  Shaqir Fetahu, “Pesë vite nxënës të H. Sadri ef. Prestreshit” dhe  Ahmet Sadriu, Sadri ef. Prestreshi, model i myderrizit të përkushtuar.
 Pas kumtesave, pati edhe diskutime të frytshme që vlerësuan lartë figurën dhe personalitetin e Sadri efendiut, këtu duhet veçuar diskutimin e Prof. Dr. Ejup Sahitit, Hajrullah ef. Hoxhës, Idriz Xhigolli etj.
Ndërkaq Akad. Feti Mehdiu në fjalën përmbyllëse tha se “sesioni i sotëm solli të dhëna të reja për jetën dhe veprimtarinë e Sadri Prestreshit.  Nga të dhënat që dolën sot nga sesioni mund të konstatojmë që kemi shumë punë për të bërë”.
Akademi në Medrese
Ndërsa, në mbrëmje në Medresenë e Mesme “Alaudin” në Prishtinë, u mbajt Akademi përkujtimore, kushtuar këtij personalitet. Fillimisht, akademinë e përshëndeti myftiu i Kosovës, Mr. Naim Tërnava, e më pastaj edhe drejtori i medresesë, Bahri Simnica dhe përfaqësuesi i familjes Prestreshi – i biri i Sadri efendiut, Idriz Prestreshi.
Pas fjalëve përshëndetëse, për të pranishmit, u shfaq dokumentari “”Shpresimi i NDSH-së –  Sadri ef. Prestreshi. Ky dokumentar, do të transmetohet edhe RTK.
 Në kuadër të këtyre aktiviteteve,  myftiu i Kosovës, Mr. Naim Tërnava, në mesditë i shoqëruar nga bashkëpunëtorët dhe nga familjarët e Sadri efendiut, bëri zbulimin e Pllakës në Xhaminë e Sofalisë në Prishtinë, e cila mban emrin “Myderriz Sadri efendi Prestreshi”.

Shfaq më shumë në Lajme

Shfleto

Myftiu Tërnava priti në takim një delegacion nga Qendra Islame nga Londra

Prishtinë, më 22 shtator 2022 Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim ef. Tër…