Prishtinë, më 4 nëntor 2022

Me prezencën e mbretit të Bahrejnit, Hamad bin Isa al Khalifa, Papa Françeskut dhe Shejhul Al-Az’harit, Ahmed al-Tajib, perfundoi punimet Forumi i Bahrejnit.
Mbreti i Bahrejnit, Hamad bin Isa al Khalifa, tha se Papa Françesku dhe Shejhul Al-Az’har, Ahmed Al-Tayeb, punuan për të pasuruar Forumin e Bahrejnit, duke theksuar rolin e udhëheqësve fetarë në adresimin e sfidave me të cilat përballen shoqëritë.

Ai gjatë fajilimit mes të tjerash shtoi: “Forumi u konsiderua një ditë e paharrueshme dhe një ngjarje e spikatur, sepse qëllimet e tij të larta janë në përputhje me atë që Bahrejni synon për të mirën e njerëzimit dhe lartësimin e tij.”
Ai theksoi rolin ndikues të liderëve fetarë, mendimtarëve dhe specialistëve në adresimin e sfidave të ndryshme me të cilat përballen shoqëritë për të arritur më shumë paqe dhe stabilitet.
“Forumi dëshmoi pjesëmarrjen e elitave nga Lindja dhe Perëndimi, të cilët u zotuan se do t’i shërbejnë njerëzimit dhe do të punojnë për avancimin e tij, dhe të bashkuar me fjalë dhe vepra për të mbështetur vlerat e paqes, njohjes reciproke dhe bashkëpunimit në drejtësi dhe drejtësi dhe devotshmëria” – tha ai.
Ai bëri thirrje për përfundimin e luftës ndërmjet Rusisë dhe Ukrainës dhe fillimin e negociatave që synojnë vendosjen e paqes.
“Duke theksuar se rezultatet e Forumit i shikojmë me optimizëm dhe shumë shpresë si dëshminë më të mirë për forcimin e marshimit të vëllazërisë njerëzore, i cili ka më shumë nevojë se kurrë për të ringjallur mjetet e mirëkuptimit dhe afrimit.”

Më pas, fjalën e mori Shejh Al-Az’har, Ahmed al-Tajib. Ai shprehu falënderimet dhe vlerësimin e tij të sinqertë për mbretin Hamad bin Isa al Khalifa, mbretin e Mbretërisë së Bahrejnit, dhe vlerësimin e tij për ftesën e tij për të vizituar Mbretërinë e Bahrejnit dhe për të marrë pjesë në këtë forumi të madh.

Gjatë fjalimit të tij në fund të Forumit të Bahrejnit, ai e përshkroi forumin si historik pasi përfshinë figura të mëdha studiuesish, të urtëve, liderë të mendimit dhe të tjerë nga Lindja dhe Perëndimi i vendit. “Është një zë që buron nga Bahrejni, ky vend i lashtë, i cili ka një trashëgimi të gjatë të delikuencës ndaj paqes dhe tolerancës, bashkëjetesës së qytetërimeve dhe kulturave dhe dialogëve të tyre, si dhe shndërrimit të asaj që është e përshtatshme prej tyre në një burim krijues dhe energji krijuese që rrjedh drejt stabilitetit shoqëror dhe zhvillimit shoqëror konstruktiv.”
Shejhu i Al-Az’harit shtoi se nuk ka nevojë të përsëriten rastet e luftës që po përjeton njerëzimi sot në lindje dhe perëndim, as të përshkruhen frytet e hidhura që korr njeriu i shekullit XXI. Ai vuri në dukje se shkaku i këtyre tragjedive është “mungesa e  drejtësisë  nderkombetare” të cilën Krijuesi e  vendosi ligj për stabilitetin e shoqërive dhe arritjen e ekuilibrit njerëzor si trup dhe shpirt në këtë tokë. Përndryshe, shoqëritë njerëzore do të kthehen në ato që ngjajnë me shoqëritë e xhunglës, shto kësaj viktimat e luftërave të bëra nga “ekonomia e tregut” dhe monopoli i pasurisë, lakmia e pronësisë dhe konsumit, tregtia e armëve të rënda dhe vdekjeprurëse dhe eksportimi i tyre në vendet e botës së tretë, dhe  eksporti i  konfliktev sektare dhe destabilizimit.
“Vetëm pak ditë më parë, dëgjuam deklaratat e një zyrtari të lartë perëndimor që thoshte se  Evropa është një kopsht pasurish dhe bota përreth saj është xhungla dhe shkurre. Deklarata të tilla të pamenduara, nëse tregojnë diçka, tregojnë një injorancë të qartë të qytetërimeve të Lindjes dhe të historisë së tyre, e cila shkon prapa në më shumë se pesë mijë vjet, dhe jo vetëm në tre apo katërqind vjet.”
Shehu i Al-Az’harit theksoi se frika në shpirtrat e lindorëve sot nga qytetërimi perëndimor është në të njëjtën masë dhe mënyrë në mendjet e një elite të shquar të mendimtarëve perëndimorë dhe udhëheqësve të saj nga lindja.
“Ajo bazohet në forcë dhe shfaqjen e “muskujve”  armë shkatërruese që kërcënon njerëzimin dhe sugjeroi se “kultura” duhet të zëvendësojë politikën në marrëdhëniet ndërkombëtare, për shkak të aftësisë së kulturës për të kuptuar qeniet njerëzore dhe për të akomoduar dimensionet e saj të shumta, trup, mendje dhe shpirt. Disa prej tyre kuptuan se politika perëndimore nuk është më e sukseshme në përballjen me krizat globale, për shkak të konvulsioneve që karakterizohen prej saj, bazuar në shfaqjen e muskujve të armës shkatërruese që kërcënon njerëzimin”. Ata sugjerojnë që “Kultura” të zëvendësojë “politikën” me rolin e paqes në marrëdhëniet ndërkombëtare, sepse kultura ka aftësinë për të kuptuar njeriun dhe për të përshtatur dimensionet e tij të shumta: trupin, shpirtin, mendjen dhe ndërgjegjen.

Pas përfundimit të fjalës së dr. Tajibit, fjalën e mori Papa Franqesku, ku mes të tjerash tha: “Disa nga ata me ndikim po bëjnë një luftë për interesat private, duke ringjallur gjuhët e lashta dhe duke rivizatuar sferat e ndikimit dhe blloqet kundërshtare. Për fat të keq, Lindja dhe Perëndimi janë gjithnjë e më shumë si dy dete antagoniste, por ne jemi këtu së bashku sepse jemi të vendosur të lundrojmë në të njëjtin det dhe zgjedhja jonë është rruga e takimit në vend të shtegut të konfrontimit, dhe rruga të dialogut të cilit i referohet ky forum.”

Papa paralajmëroi për atë që ai e përshkroi si një “skenar tragjik”.  “Ne luajmë me zjarrin, me bomba dhe raketa, me armë që shkaktojnë lot dhe vdekje, dhe ne e mbulojmë shtëpinë e përbashkët me hi dhe urrejtje,” tha ai.

Papa përsëriti kritikat e tij për konfliktet që po pushtojnë botën, duke përdorur gjuhën e armëve dhe duke kërcënuar me përdorimin e armëve bërthamore, në dritën e pushtimit rus të Ukrainës, i cili ka hyrë në muajin e nëntë, duke shprehur  kundërshtimin e tij të ashpër.

Nga Kosova në këtë Forum mori pjesë perfaqësuesi i BIK-ut mr. Besim ef. Mehmeti.

Shfaq më shumë në Lajme

Shfleto

Përfundoi aksioni i shpërndarjes së mishit të kurbanit

Prishtinë, më 10 korrik 2024 Rreth 20 mijë kurbane janë therur dhe janë shpërndarë nga Bas…