Medreseja “Alaudin” mbajti manifestim kushtuar Mevludit dhe 28 Nëntorit

Prishtinë, 26 nëntor 2018

Medreseja e mesme “Alaudin” në Prishtinë, sot mbajti një manifestim kulturo-artistik kushtuar ditëlindjes së Muhamedit a.s., si dhe festës së 28 Nëntorit, ditës së Pavarësisë së Shqipërisë. Në këtë manifestim morën pjesë kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim ef. Tërnava, me anëtarët e kabinetit të Kryesisë, përfaqësues nga Ministria e Arsimit, përfaqësues nga Drejtoria e Arsimit në Komunën e Prishtinës, përfaqësuesi i Dijanetit të Turqisë në Kosovës, përfaqësues nga policia e Kosovës, hoxhallarë, nxënës të Medresesë, si dhe shumë të ftuar të tjerë. Manifestimi filloi me leximin e një pjese nga Kurani fisnik, e më pas u këndua himni kombëtar dhe ai shtetëror.

Para të pranishmëve më pas foli kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim ef. Tërnava, i cili duke folur për Pejgamberin a.s. tha se ishte ai i cili na deshi ne më shumë sesa që ne duam vetveten, ai u lut për ne më shumë sesa ne që lutemi për vetveten tonë, madje do të lutet edhe në ditën e gjykimit për të na i falur mëkatet tona. Ai nuk la pa përmendur edhe datën e rëndësishme për kombin shqiptarë, atë të 28 nëntorit, duke potencuar rolin kyç që kishte besimi në Zotin Një në atë periudhë. “Besimi kishte rolin kyç në shpalljen e Pavarësisë së Shqipërisë, rol të rëndësishëm kishte edhe në Lidhjen e Pejës, e po ashtu edhe në atë të Prizrenit. Ne gjithnjë duhet të jemi krenarë që jemi besimtarë, e që jetojmë në trojet shqiptare, vetëm të bashkuar ne mund të ecim para, nuk ka fuqi që mund të na ndajë, për faktin se e kemi vizionin e qartë, ndaj mbajmë kokën lartë duke treguar krenari që jemi myslimanë shqiptarë”, tha ndër të tjerash Myftiu Tërnava.

Më pas me një fjalë rasti të pranishmit i përshëndeti drejtori i medresesë së mesme “Alaudin”, z. Jakup Çunaku, i cili foli për madhështinë që kishte i Dërguari i Allahut, Muhamedi a.s. dhe për rëndësinë që ka data 28 e këtij muaji, duke potencuar faktin se janë këto të dyja i japin kuptim të madh jetës sonë, se me këto ne ndërtojmë njerëzoren dhe shpirtëroren. “Po përmendi një fjalë të poetit i cili ka thënë: “Nëse kam lavdëruar Muhamedin i kam shtuar dhënë vlerë poezisë sime”. Të jesh fetar i mirë, do të thotë të jesh atdhetar i mirë”, përfundoi fjalën z. Çunaku.

Më pas ligjëratën kryesore kushtuar ditëlindjes së Muhamedit a.s. e mbajti kryeimiami i Republikës së Kosovës z. Sabri Bajgora, i cili kujtoi datën 12 Rebiul evel, duke e cilësuar këtë si një datë gjallëruese të shpirtrave dhe zemrave tona me ndjenjën e dashurisë dhe respektit të thellë që kulmon për krijesën më të dashur të Allahut, për Muhamedin a.s. “Çdo fjalë është e mangët kur shprehim madhështinë e të zgjedhurve nga Zoti. Allahu e cilësoi të Dërguarin e tij me epitetet më të bukura në Kuranin famëlartë, ishte dëshmuesi, lajmëtari, përgëzuesi e pishtari ndriçues. Aisheja r.a., duke folur për moralin e Pejgamberit a.s. tha se ishte Kurani – fjala e Allahut morali i tij. Allahu e ngriti lart Muhamedin a.s., sa që karshi emrit të tij në dyert e xhenetit e vendosi edhe emrin e Muhamedit a.s.”

Më pas ai foli rreth veprës së Muhamedit a.s., ku përmendi faktin se ishte pushtues i zemrave, jo me luftë e me armë, por me fjalët e tij ai pushtoi zemrat e të gjithëve. “Muhamedi a.s. ishte krijesa më e vlefshme që ka krijuar Allahu, është zotëria i mbarë njerëzimit, ishte vula e pejgamberëve. Kujtojmë këtu Hasan bin Thabitin, me poezinë e tij të cilën ia kushtoi Pejgamberit a.s. “Më të bukur se ty s’kanë parë kurrë sytë e mi, më të mirë nuk ka lindur nëna në këtë botë ndonjë fëmijë, ti ke ardhur në këtë botë ja Resullah pa asnjë të metë, sikur me u krijuar si me pas dashtë vetë.”

“Fjalët e tij ishin margaritar e xhevahir, ai asnjëherë nuk foli nga mendja e tij, por gjithmonë i inspiruar nga ana e Allahut xh.sh. Karshi veprës dhe madhështisë së tij u përkulën të gjithë, disa në heshtje e disa haptazi pranuan se asnjë nuk është i barabartë me të Dërguarin tonë. Qofsh i bekuar në të dy botët o Pejgamber i mëshirës. Ishe dhe do të mbetesh ideali i sjelljeve tona, burimi i frymëzimit të sakrificës, pishtari ndriçues i këtij umeti, drita e cila asnjëherë nuk do të fiket e as nuk do të venitet” tha mes tjerash kryeimami Bajgora.

Më pas manifestimi vazhdoi me programin kulturo-artistik i përgatitur nga nxënësit e Medresesë, me ilahi, monologë, recital kushtuar Muhamedit a.s. dhe festës së 28 Nëntorit.

 

Shfaq më shumë në Lajme

Shfleto

Certifikohen 130 nxënës të Akademisë se Kuranit “Hifdh Kids”

Prishtinë, më 12 gusht 2022 Me rastin e këtij manifestimi, kryeimami i Bashkësisë Islame t…