Ballina Lajme Departamenti i Gruas i BIRK-ut organizoi ligjëratën me temën “Narkomania, dukuri që vret”

Departamenti i Gruas i BIRK-ut organizoi ligjëratën me temën “Narkomania, dukuri që vret”

7 gusht 2019

Departamenti i Gruas i Kryesisë së Bashkësisë Islame të Kosovës, dega në Gjilan, organizoi ligjëratën kushtuar rrezikut të përdorimit të mjeteve narkotike. Ky aktivitet u organizua si bashkëngjitje e rekomandimit të Myftiut të Kosovës, Naim ef. Tërnava, i cili ditë më parë, rekomandoi që në të gjitha xhamitë e Kosovës, hytbeja e xhumasë t’i kushtohet dukurisë së përdorimit të mjeteve narkotike.

Ligjëratën me temën “Narkomania, dukuri që vret”, para të pranishmeve e mbajti Merita Boroci, e cila, duke folur rreth kësaj dukurie, u shpreh se: “Narkomania është një dukuri shkatërruese, një kancer i shoqërisë, e cila ka përfshirë mbarë botën, është një dukuri nga e cila shoqëria njerëzore po përjeton dëmin më të madh të shkaktuar. Kjo dukuri bën pjesë në grupin e lëndëve dehëse, të cilat njeriut ia humbasin vetëdijen, kujdesin, ia mbulojnë mendjen dhe ia errësojnë zemrën e njeriut. Për këtë Allahu në një ajet kuranor ka thënë: “O ju që keni besuar, s’ka dyshim se vera, bixhozi, idhujt dhe hedhja e shigjetës (për fall) janë vepra të ndyta nga shejtani…” (El Maide, 90).”

Ndër shkaqet të përhapjes së kësaj dukurie, ligjëruesja Boroci përmendi: “… shoqëria e keqe, shthurja e rendit familjar, mos përkushtimi i prindërve ndaj fëmijëve, mungesa e njohurive të mjaftueshme për pasojat që bartë në vete kjo dukuri, dobësimi i motivit fetar, papunësia, veçmas në radhët e të rinjve, pasuria, luksi dhe shfrenimi etj.”

Në fund të ligjëratës, u përmendën edhe pasojat që vijnë si pasojë e përdorimit të mjeteve narkotike, për të cilat u tha se: “Përdorimi i narkotikëve ka edhe pasojat e veta, ndër të cilat ne kemi veçuar pasojat shëndetësore, nga ku, studiuesit e kësaj fushe kanë numëruar rreth 120 sëmundje, qofshin ato fizike apo psikika, të cilat vijnë si rezultat i përdorimit të narkotikëve, pasojat shoqërore, pasojat fetare, si dhe pasojat ekonomike.”

Shfaq më shumë në Lajme

Shfleto

Rihapen xhamitë në tërë Kosovën

Prishtinë, 28 maj 2020Që nga sot të gjitha xhamitë e Republikës së Kosovës janë rihapur pë…