Kryesia e Bashkësisë Islame të Kosovës ka mbajtur sot mbledhjen e radhës, me pikën e vetme të rendit të ditës, atë të ruajtjes së shëndetit publik në vend nga pandemia globale “COVID-19”. Duke pasur parasysh se rastet e infektimit me “COVID-19” janë duke u rritur në vend, në këtë mbledhje u morën disa vendime në të mirën e besimtarëve për parandalimin e përhapjes së kësaj pandemie.
Ndër vendimet e marra në këtë mbledhje janë pezullimi i aktiviteteve fetare në të gjitha xhamitë, sikurse janë ligjëratat e tribunat fetare, pezullimin e mësimbesimit dhe shkollës verore nëpër xhami, nëpër të gjitha xhamitë në vend nuk lejohen të falen më shumë se 50 persona, të bëhet shenjëzimi i vendeve se ku mund të falen besimtarët, u ndalohet imamëve të marrin pjesë në të pame dhe namazi i xhumasë të falët nga dy herë në xhamitë qendrore – varësisht nga nevoja.
Po ashtu, në këtë mbledhje u mor vendim që të gjithë besimtarët të mbajnë maskë gjatë faljeve të namazeve, të përdorin sexhadën e tyre personale, të përdorin dezinfektues para shkuarjes në xhami dhe personat mbi 65-vjeç dhe ata nën 16-vjeç të falen në shtëpi.
Në këtë mbledhje u tregua edhe njëherë përkushtimi i Bashkësisë Islame të Kosovës që të bashkëpunojnë ngushtë me të gjitha institucionet shëndetësore, duke iu bërë ftesë që të mos nguten në vendime për të mbyllur objektet fetare, duke pasur parasysh se Bashkësia Islame ka marrë të gjitha hapat e nevojshme për parandalimin e përhapjes së kësaj pandemie.

Fjalimi i plotë i Kryetarit të BIK-ut, Myftiut Naim ef. Tërnava

Kryesia e Bashkësisë Islame e Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur sot me 12.07.2020 duke u nisur nga parimi islam se ruajtja e shëndetit dhe mbrojtja e jetës së njeriut është nga objektivat kryesore të fesë islame dhe duke vlerësuar gjendjen e rritjes enorme të të infektuarve nga virusi “Covid – 19” në vendin tonë, pas diskutimeve mori këto vendime:
Pezullimin e të gjitha aktiviteteve fetare në të gjitha xhamitë e Kosovës, sikur janë ligjëratat e tribunat fetare,
Pezullimin e mësimbesimit dhe shkollës verore nëpër të gjitha xhamitë e Kosovës,
Obligohen Imamët të kujdesen për mbajtjen e distancës fizike të besimtarëve brenda xhamive,
Kufizimin e faljes në ambiente të mbyllura të xhamisë, jo më shumë se 50 persona,
Shenjëzimin e vendfaljeve brenda xhamive për shkak të distancës,
Pezullimin e manifestimeve fetare,
Ndalimin e pjesëmarrjes së imamëve në të pame ,
Shkurtimin e hytbes së xhumasë në 10 minuta,
Falja e xhumasë nga dy herë në xhamitë qendrore sipas nevojës
Besimtarët obligohen që:
Të mbajnë maska gjatë faljes në xhami,
Të përdorin sexhadet e tyre personale,
Të përdorin dezifenktuesit me rastin e ardhjes në xhami
Të moshuarit mbi moshën 65 vjeçare të falen në shtëpi,
Të rinjtë nën moshën 16 vjeçare të falen në shtëpi,
Të sëmurit me sëmundje kronike të falen në shtëpi,
Kryesia e Bashkësisë Islame e Republikës së Kosovës sikur edhe deri më tani është e përkushtuar të bashkëpunoj ngushtë me të gjitha institucionet kompetente të vendit për të ruajtur shëndetin publik të qytetarëve, por njëkohësisht ftojmë institucionet kompetente të vendit të mos të nguten në marrjen e vendimit për mbylljen e objekteve fetare, në këtë rast xhamive, sepse konsiderojmë se vendimet dhe masat e marra nga ne janë të mjaftueshme për luftimin e pandemisë në këtë fazë.
Poashtu ftojmë besimtarët që t’i përmbahen në përpikëri të gjitha vendimeve dhe rekomandimeve të dala nga Kryesia e Bashkësisë Islame të Kosovës me qëllim të parandalimit të përhapjes së virusit.
Falënderojmë të gjithë besimtarët për mirëkuptimin dhe kontributin e tyre në përballje me pandeminë dhe ruajtjen e shëndetit .
Lusim Zotin Fuqiplotë që me mëshirën e Tij të pakufishme sa më parë të largoj këtë epidemi nga mesi jonë dhe bota mbarë të jetojë në paqe e qetësi.

Shfaq më shumë në Lajme

Shfleto

Drejtori i Diasporës, Ekrem ef. Simnica ka pritur në takim kryetarin e QKMSh “Haxhi Zeka” në Belgjikë, Musa Mulajn

Prishtinë, 14 maj 2024 Drejtori i Diasporës në Kryesinë e Bashkësisë Islame të Kosovës, Ek…