Promovohet libri “Trashëgimia Islame në Llapushë 1529-2020”

Prishtinë, 15 tetor 2020

Sot në Malishevë është promovuar libri i Harun ef. Shabanajt “Trashëgimia Islame në Llapushë 1529-2020”, libër ky që përmban historinë dhe jetën fetare islame në trevën e Llapushës, duke filluar që nga kontaktet e para me Islamin, ndërtimin e xhamive, shkatërrimin e tyre gjatë luftës së fundit dhe rindërtimin e tyre.

Kryetari i Këshillit të Bashkësisë Islame në Malishevë, Sead Pacarizi, e cilësoi veprën e hoxhës si një hap tejet të rëndësishëm edhe për hoxhallarët të tjerë që të ndriçojnë trashëgimin islame në Kosovë.

Në promovimin e këtij libri mori pjesë edhe kryetari i kësaj komune, Ragip Begaj, i cili veçoi bashkëpunimin e mirë në vazhdimësi me Bashkësinë Islame. Ai u shpreh i lumtur që hoxhallarët edhe nga roli i shkrimtarëve dhe intelektualëve po kontribuojnë në të mirën e fesë dhe kombit.

Rëndësi të veçanti shkrimit të historisë islame në trevat shqiptare i dha edhe anëtari i Kryesisë së Bashkësisë Islame të Kosovës dhe njëkohësisht kryetari i Këshillit të Bashkësisë Islame në Gjakovë, Valon Myrta.

Recensenti i këtij libri i cili njëkohësisht është edhe dekan në Fakultetin e Studimeve Islame, Fahrush Rexhepi e cilësoi këtë vepër si tejet të rëndësishme për dy arsyeje kryesore; për shkak se një libër të tillë për këtë trevë nuk ka ekzistuar më parë dhe për monologun e veçantë. Në fund të ceremonisë promovuese, autori i kësaj vepre, Harun ef. Shabanaj u shpreh tejet i lumtur që pas një pune prej 1 dekade ky libër tashmë është në duart e lexuesve.

Në këtë monografi të autorit Shabanaj, janë përfshirë 170 personalitete fetare së bashku me kontributin e tyre. Po ashtu përmes kësaj vepre është pasqyruar trashëgimia fetare përmes dokumenteve, librave, fotografive eksponante etnologjike dhe mbi shkrime orientale.

Shfaq më shumë në Lajme

Shfleto

Drejtori Simnica mori pjesë në manifestimin për 10-vjetorin e hapjes së xhamisë “Xheneti” në St. Gallen

Më 24 shtator 2022, drejtori i Diasporës në Bashkësinë Islame të Kosovës qëndroi në Zvicër…