Kryesia e Bashkësisë Islame të Kosovës, me rastin e 30-vjetorit të daljes së revistës “Dituria islame”, në gjysmën e parë të muajit nëntor 2016, në Prishtinë organizon sesionin shkencor:
“DITURIA ISLAME”
– tri dekada jetë, punë, sfida dhe suksese –

Tezat:

– Tri dekada të revistës “Dituria islame”;
– Rrita dhe zhvillimi i “Diturisë islame”;
– “Dituria islame” tribunë e mendimit fetar dhe kombëtar;
– Rrethanat shoqërore-politike në Kosovë në fillet e daljes së revistës “Dituria islame”
– “Dituria islame” në kthesat e mëdha: Shembja e Murit të Berlinit; rënia e komunizmit, heqja e antonimisë së Kosovës, instalimi i masave të dhunshme në Kosovë, ripushtimi i Kosovës, erërat e demokracisë, Lëvizja shqiptare dhe rezistenca popullore;
– “Dituria islame” në vitet e okupimit serb të Kosovës (1989-1999);
– “Dituria islame” për çlirimin e vendit (rezistenca popullore, aksioni i pajtimit të gjaqeve, dalja e UÇK-së, propagandimi dhe mbështetja e luftës për liri etj.)
– Kontributi i “Diturisë islame” në fushën e edukimit dhe arsimimit islam-shqiptarë
– Kontributi i “Diturisë islame” në fushën e kulturës dhe trashëgimisë islame-shqiptare
– Kontributi i revistës “Dituria islame” në shkencat islame, në albanologji dhe në shkencat humane (Kuran, hadith, tefsir, fikh, akaid, ahlak, sire, gjuhë orientale, da’ve; histori, gjuhësi, letërsi, folklor, etnografi; pedagogji, sociologji, politikë, filozofi, psikologji, mjekësi etj.)
– Kontributi i “Diturisë islame” në fushën e informimit
– Kontributi i “Diturisë islame” për kauzën kombëtare;
– Kontributi i “Diturisë islame” për tolerancën, mirëkuptimin dhe harmonin ndërfetare;
– Ndikimi i “Diturisë islame” në revistat e tjerat islame në gjuhën shqipe;
– Promovimi dhe ruajtja e vlerave kombëtare dhe fetare në “Diturinë islame”;
– Gruaja dhe familja në “Diturinë islame”;
– Shqipëria dhe shqiptarët në “Diturinë islame”;
– “Dituria islame” për luftërat në ish-Jugosllavi;
– Mërgata shqiptare në revistën “Dituria islame”;
– Bota Arabo-Islame në revistën “Dituria Islame”;
– Raportet e ulemasë shqiptare me “Diturinë islame”
– Problemet, sfidat dhe perspektiva e “Diturisë islame” në epokën e internetit dhe globalizmit

Titulli i kumtesës (me një shkurtore – rezyme) duhet të paraqitet brenda datës 30 tetor 2016.
Kumtesa për lexim mund të jenë deri 5 faqe, kurse për botim deri 15 faqe.

Presim kontributin Tuaj!

Me respekt: Këshilli organizativ!

E-mail: [email protected]
ose në adresën:
Tel& fax:
+381 38 224 024
+381 38 224 022

  • Konkurs

    Datë: 10 korrik 2024 Këshilli i Bashkësisë Islame në Prizren, shpallë këtë:K O N K U R S P…
  • Tender

    Prishtinë, 2 korrik 2024 Kryesia e Bashkësisë Islame të Kosovës shpallë: TENDER Kërkohet o…
  • Ftesë

    Në emër të Kryesisë së Bashkësisë Islame të Republikës së Kosovës, Drejtoria për Diasporë …
Shfaq më shumë në Njoftime

Shfleto

Konkurs

Datë: 10 korrik 2024 Këshilli i Bashkësisë Islame në Prizren, shpallë këtë:K O N K U R S P…