Prishtinë, 19 janar 2022 

Një delegacion i lartë nga Kryesia e Bashkësisë Islame të Kosovës të kryesuar nga Kryetari i BIK-ut, Myftiu Naim ef. Tërnava kanë vizituar Bashkësisë fetare islame e Republikës së Maqedonisë së Veriut, ku në pritje të tyre ishte  Reisu-l-ulema H. Hfz. Shaqir ef. Fetai  më bashkëpunëtorë. Kryetari Shaqiri falënderoi Myftiun Tërnava për vizitën  dhe bashkëpunimin shumë të mirë ë kanë dy bashkësitë fetare islame. 

Edhe Myftiu Tërnava falënderoi reisul uleman hfz Shaqir ef. Fetai   për mikpritjen  duke thënë se takimet e tilla do tu shërbejnë dy bashkësive fetare dhe do të jenë të bereqetshme dhe konkrete në të mirë të besimtarëve tanë. 

Dy delegacionet në përbërje të zgjeruar biseduam gjerë e gjatë për një bashkëpunim të mirëfilltë për një të ardhme më të mirë.  

Në këtë takim po ashtu dy palët pas bisedave konstruktive nga të gjithë pjesëmarrësit u vendos me sa vijon: 

– Forcimi i bashkëpunimit të dy bashkësive në sfera të ndryshme të jetës fetaro islame; 

– Vazhdimi i realizimit të projekteve në sferën e botimit të veprave të ndryshme, si dhe revista e përbashkët nga tri Bashkësitë fetare: Kosovës, Maqedonisë së Veriut dhe e  Shqipërisë; 

– Organizimi i paneleve, simpoziumeve, konferencave të ndryshme si dhe gara të Kur’anit Famëlartë dhe organizime të ndryshme; 

– Projekte të bashkëpunimit në mes të Shkollave të Mesme islame – Medreseve dhe Fakulteteve të shkencave- studimeve islame; 

– Vizita të ndërsjella të imamëve në territoret e Bashkësive islame me ligjërues të njohur; 

– përgatitja e emisioneve dhe projekteve për mjetet e informimit; 

– Këmbimi  i përvojave të ndërsjella rreth organizimit të Haxhit dhe projektit të kurbanëve; 

– Kultivimi edhe më i shëndoshë i doktrinës burimore islame me qëllim të evitimit të synimeve eventuale të radikalizmave të llojeve të ndryshme; 

– Përpjekje maksimale të shpjegimit islam konform rrjedhave të kohës me qëllim të një prezantimit të shëndoshë dhe të pastër të Islamit në trevat tona. 

– Vizita të ndërsjella të objekteve fetare të njohura dhe atraktive në të dy vendet, bashkësive; 

– si dhe shumë ide tjera që i nxjerr koha, situata dhe rrjedhat e zhvillimeve fetare dhe kombëtare; 

– Të formohen ekipe profesionale për realizimin gradual të synimeve të parapara nga dy Bashkësitë islame. 

– Në të ardhmen të organizohen takime tripalëshe bashkësive islame të Shqipërisë, Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut. 

Në fund dy palët përshëndetën takimin dhe vizitën duke konstatuar se bashkëpunimi është vlera më e lartë e besimtarëve të trojeve tona dhe në këtë mënyrë do jemi në krye të detyrës për të bartë amanetin e shpjegimit të Islamit për të qenë në shërbim të Zotit, kombit, vatanit dhe gjinisë njerëzore në përgjithësi.  

Shfaq më shumë në Lajme

Shfleto

Myftiu Tërnava priti në takim ambasadorin jorezident të Katarit, z. Jabor Ali Hussein al Hawashela al Dosari

Prishtinë, më 23 shkurt 2024 Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim ef. Tërn…