Prishtinë, 26 tetor 2012

 


Sot, në të gjitha xhamitë e Kosovës, besimtarë mysliman solemnisht kremtuan festën e Kuban-Bajramit. Manifestimi qendror për Kosovë u mbajt në Xhaminë “Sulltan Mehmet-Fatih” (Xhamia e Madhe) të Prishtinës. Një numër i madh i besimtarëve në kryeqytet, ashtu si çdo vit, që në orët e para të mëngjesit ua kish mësyer xhamive, e më së shumti pati në Xhaminë e Madhe, ku edhe qenë të pranishëm prijësit më të lart të Bashkësisë Islame të Kosovës.

 

Festimet që i takojnë kësaj dite shënojnë flijimin dhe sakrificën e njeriut në emër të besimit te Zoti dhe në emër të dashurisë për njeriun. Ajo përbën festën e madhe të mëshirës, të faljes, mirëkuptimit, mirësisë, vëllazërimit dhe paqes.
Në Xhaminë e Madhe manifestimi filloj me faljen e namazit të sabahut, pas të cilit u mbajt ligjërata tematike kushtuar kësaj feste.
Për rëndësinë e Haxhit dhe të Kurbanit foli Ahemt ef. Sadriu, i cili në fillim të fjalës së tij tha:” Sot është ditë feste, ditë gëzimi dhe madhërimi për mbarë myslimanët, ditë në të cilën bashkohen zemrat dhe gjuhët e të gjithë myslimanëve kudo që janë  në madhërimin e Krijuesit, për të përjetuar me shpirt gëzimin e harenë dhe duke e falënderuar Atë (pra Krijuesin) për begatitë e dhuruara në këtë botë.
Këtë festë madhështore e karakterizojnë tekbiret e haxhinjëve të tubuar nga të gjitha anët e botës sot në Qabe, të cilët pas përgjigjes së thirrjes së Allahut për ta kryer Haxhin, duke u kthyer nga Arefati, Muzdelifja për në Mina, e madhërojnë Atë pa ndërprerë me tekbire.”
Më tutje, duke folur për festën Ahmet efendiu, tha: “Kurban Bajrami është prej shenjave të dukshme të Islamit, në të ka kuptime të larta, synime madhështore dhe urtësi të çuditshme. Kuptimi i parë i Kurban Bajramit është njësimi– të besuarit në Allahun Një, sepse Ai është i veçuar me adhurim në lutje, frikë, shpresë, kërkim ndihme, tevekul, zotim, therje si dhe shumë ibadete të tjera. Ky besim është rrënja e Fesë mbi të cilën ndërtohet çdo degë e sheriatit dhe ashtu realizohet kuptimi i shehadetit “LA ILAHE IL-LALLAH”.”
Faljes së namazit të Kurban-Bajramit i  priu kryeimami Sabri ef. Bajgora, ndërkaq hytben e mabjti Myftiu i Kosovës mr. Naim Tërnava.
Ai ka thënë se këtë festë e karakterizon vendosmëria e besimtarëve për kryerjen e obligimeve të Haxhit, ku miliona besimtarë lartësojnë emrin e Allahut Fuqiplotë dhe luten për paqe.
“Festën e Kurban-Bajramit e karakterizojnë dy obligime themelore në Islam: Haxhi dhe prerja e Kurbanit, të cilat janë obligim për të gjithë ata që i Madhi Zot u ka dhënë mundësi.
Haxhi është ndër kushtet themelore në Islam, i cili kryhet me vizitën që i bëhet Qabes- Kibles së myslimanëve, në  kohë të caktuar, në vende të caktuara dhe me rregulla të caktuara.
Besimtarët nga e tërë bota gjatë kryerjes së Haxhit, luten që Allahu t’ua falë mëkatet, duke kërkuar mëshirën e Allahut për veten, familjen, të afërmit, besimtarët dhe njerëzimin mbarë” – tha Myftiu Tërnava.
Më tutje Myftiu ka folur edhe për rëndësinë që ka kurbani përse tha “Simbolika e dytë e kësaj feste manifestohet përmes prerjes së kurbanit, që është obligim-vaxhib për të gjithë ata që kan mundësi, në shenjë afrie dhe devotshmërie për Krijuesin, dhe për të rikujtuar Ibrahimin a.s i cili ishte në gjendje të sakrifikoi edhe birin, Ismailin, për hir të Zotit.
Prerja e kurbanit nuk është thjesht derdhja e gjakut, por mbi të gjitha është përkushtimi, bindja, sakrifica morali dhe devotshmëria e besimtarit.
Në fund të mesazhit të tij drejtuar besimtarëve uroj të gjithë duke thënë “Nga ky vend, në këtë ditë të madhe që simbolizon unitetin, barazinë, solidaritetin e sakrificën, e gjej me vend që  të gjithëve kudo që jeni brenda trojeve tona dhe mërgatës sonë, t’u uroj e përgëzoj në emër të Bashkësisë Islame të Republikës së Kosovës dhe institucioneve të saja  festen e Kurban – Bajramit.
Sot në këto momente festive më lejoni t’ua uroj edhe  100 vjetorin e pavarësisë dhe shtetësisë së Shqipërisë, duke e lutur Allahun që ta ruaj atdheun tonë, ta bashkoj kombin tonë, ta udhëzoj e ta edukoj rinin tonë. I bindur që e ardhmja do jetë më e mirë, më e begatshme e më ndritshme për ne.”

Shfaq më shumë në Lajme

Shfleto

Myftiu Tërnava priti në takim ambasadorin jorezident të Katarit, z. Jabor Ali Hussein al Hawashela al Dosari

Prishtinë, më 23 shkurt 2024 Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim ef. Tërn…