Nënshkruhet memorandumi për restaurimin e Xhamisë së Emin Pashës

Prishtinë, 7 Shkurt 2013

Nënshkruhet memorandumi për restaurimin e Xhamisë së Emin Pashës, objekt i trashëgimisë në Prizren
Sekretari i përgjithshëm i MKRS-së, Veton Firzi, ka theksuar se nëpërmjet nënshkrimit të këtij memorandumi thellohet edhe më tutje bashkëpunimi i Ministrisë me Agjencinë ‘TIKA’ dhe zhvillohet bashkëpunimi mes Republikës së Kosovës dhe të Turqisë.

PRISHTINË, 7 SHKURT – Ministria e Kulturës, Rinisë e Sportit (MKRS), Agjencia Turke për Bashkëpunim dhe Zhvillim (TIKA) dhe Bashkësia Islame e Kosovës (BDQ kanë nënshkruar të enjten memorandumin për konservim-restaurimin e Xhamisë së Emin Pashës në Prizren.

Nënshkrimin në emër të MKRS- së e ka bërë sekretari i përgjithshëm, Veton Firzi, ndër- sa në emër të Agjencisë ‘TIKA’ e ka bërë shefi i Zyrës për Kosovën i kësaj agjencie, Adem Urfa, kurse sekretari Resul Rexhepi ka nënshkruar memorandumin në emër të BIK-ut Ky memorandum parasheh realizimin e projektit për konservim – restaurimin e Xhamisë së Emin Pashës në Prizren, ku implementimin do ta realizojë Agjencia ‘TIKA’ në bazë të Ligjit për Trashëgimi dhe Ligjit për Ndërtim lë Republikës së Kosovës. Ndërkaq MKRS-ja nëpërmjet këtij memorandumi obligohet ta bëjë sigurimin informatave dhe dokumentacionit të nevojshëm, ta sigurojë lejen për miratim të projektit si dhe të asistojë në koordinim me

institucionet e tjera relevante për sigurimin e lejeve: komunale, të pronarit e leje të tjera. Ndërsa BIK-u obligohet që si pronar i objektit ta lëshojë lejen për implementimin e punimeve në këtë projekt konservues- restaurues.

Sekretari i përgjithshëm i MKRS-së, Veton Firzi, ka theksuar se nëpërmjet nënshkrimit të këtij memorandumi thellohet edhe më tutje bashkëpunimi i Ministrisë me Agjencinë ‘TIKA’ dhe zhvillohet më tutje bashkëpunimi mes Republikës së Kosovës dhe të Turqisë. “Ne konsiderojmë se ‘TIKA’ është një partner i rëndësishëm i MKRS-së sidomos në fushën e trashëgimisë, e ndër partnerët më të rëndësishëm është edhe TIKA e Turqisë. Sigurisht se ne si ministri jemi të interesuar që buxheti sivjetmë edhe i viteve në vijim të jetë më i madh, pra të jetë gjithmonë në rritje, sidomos për projektet e trashëgimisë kulturore, kështu që i falënderoj përfaqësuesit e ‘TIKA’-s për ndihmën dhe punën që po e bëjnë në Kosovë”, ka thënë ai.

Ndërsa shefi i Zyrës për Kosovë i TIKA’-s, Adem Urfa, ka theksuar se agjencia është aktive që nga 2007-ta në Kosovë dhe ka implementuar shumë projekte konservimi e restaurimi të objekteve të trashëgimisë kulturore. “Populli i Kosovës ka treguar gatishmërinë e tij, po ashtu edhe mbështetja e institucioneve të Kosovës dhe Bashkësisë Islame na kanë ndihmuar që në fushën e trashëgimisë të kemi ngritje të buxhetit dhe të restaurimit të objekteve të trashëgimisë. Potencoj se në tërë rajonin e Ballkanit, Kosova është një prej shteteve e cila u ka dhënë më së shumti rëndësi këtyre objekteve dhe që më së miri i ka mbrojtur këto objekte”, është shprehur Urfa.

Kurse në prononcimin e tij, sekretari i BIK-ut, Resul Rexhepi, ka përmendur se Kosova, ndonëse është e vogël me hapësirë, ka pak kilometra, por për nga aspekti i trashëgimisë kulturore ka me çfarë të mburret dhe kujtoi se pjesën më të madhe të kësaj trashëgimie e përbëjnë xhamitë. “Natyrisht, dhëmbi i kohës ka qenë i pamëshirshëm ndaj këtyre monumenteve të kulturës e trashëgimisë tonë, mbase edhe moskujdesi meritor i faktorit njeri ka shkaktuar që disa prej këtyre monumenteve sot janë në një gjendje jo të mirë të tyre, prandaj me nënshkrimin e këtij memorandumi bashkëpunimi të këtyre tri institucioneve relevante dhe me përgjegjësi sikur e rrit shpresën se një ditë këto monumente të rrezikuara do t’i mbijetojnë kohës”, është shprehur sekretari Rexhepi.

Shfaq më shumë në Lajme

Shfleto

“Të Allahut jemi dhe tek Ai do të kthehemi”

Njoftojmë kolegët, miqtë dhe opinionin e gjerë se sot, më 23 mars 2023, ndërroi jetë në mo…