Ballina Lajme U përkujtua imami i shquar Ismet ef. Limani

U përkujtua imami i shquar Ismet ef. Limani

Prishtinë, 12 maj 2018

Në 19 vjetorin e ekzekutimit u përkujtua imami i shquar Ismet ef. Limani

Sot në Prishtinë, nën organizimin e Kryesisë së Bashkësisë Islame të Kosovës dhe Këshillit të BI në Prishtinë, u mbajt Akademi përkujtimore kushtuar imamit Ismet ef. Limani në 19 vjetorin e ekzekutimit të tij nga forcat serbe.
Në këtë aktivitet përveç kolegeve, xhematlinjve, ish-nxënëseve, miqve e familjareve qenë të pranishëm edhe drejtuesit më të lart të BIK të prirë nga Myftiu i Kosovës, Naim ef. Tërnava.
Ismet ef. Limani aktivitetin kryesor të tij e ka zhvilluar në xhaminë e Hajvalisë, ku ka dhënë një kontribut të madh në konsolidimin e xhematit të xhamisë, pasi ai pati fatin që të jetë imami i parë pas ndërtimit të xhamisë më 1996. Ismet efendiu është njohur si një mualim i shquar, i cili mësim-besimit i kishe kushtuar rëndësinë meritore dhe gjatë aktivitetit të tij në xhami ai pati mësuar mësim-besimin disa gjeneratave të të rinjve të Hajvalisë.
Në fjalën e tij në akademinë kushtuar Ismet efendiut, Myftiu i Kosovës, Naim ef. Tërnava përveç tjerash tha: “Hoxha Ismet ef. Limani me punën e tij arriti që të afroj rreth vetës në xhami shtresa të ndryshme të xhematit, t’u prijë e të jetë me ta në gëzime e hidhërime, t’i dëgjoj, t’i udhëzoj, të bashkëbisedoj e të veprojnë bashkërisht në të mirë të komunitetit, vendit e fesë.
Ai qe një njeri i përkushtuar në misionin e tij, i qetë, i përpiktë, i devotshëm, i cili me urtësinë dhe butësinë që manifestonte qe bërë i dashur në mesin e xhematit, të cilët e çmonin dhe e respektonin shumë. I çmuar dhe i respektuar Ismet efendiu qe edhe nga koletë dhe institucioni ku punoj e veproj, ku dha kontribut të çmuar në Këshillin e Bashkësisë Islame të Prishtinës.
Mirëpo, puna dhe aktiviteti i tij, e sidomos angazhimi i Ismet efendiut në edukimin e brezit të ri përmes mësim-besimit, derset dhe ligjëratat e tij, sidomos ato me motive kombëtare, bënë që organet e pushtetit serbë ta vënin në shënjestër atë si të papërshtatshëm, kështu që ndaj tij si edhe ndaj shumë mijërave veprimtarëve anë e këndë Kosovës, nisin presionet e shantazhet nga më të ndryshmet nga autoritetet serbe, të cilat përcillni me kujdes punën dhe aktivitetin e Ismet ef. Limanit, i cili xhaminë atë kohë e kishe bërë qendrën më të rëndësishme në komunitet. Për këtë ai disa herë u përndoq dhe u murr në pyetja nga segmente të sigurimit serb”.
Më tutje Myftiu duke folur për kontributin që ka dhënë në edukimin e brezit të ri, u shpreh: “Tani pas 19 vjet, kur Kosova është e lirë, sovrane e demokratike, mulla Ismetin nuk e kemi në mesin tonë, ngase siç e thamë më lart ai iu bashkua radhës së shehidëve për lirinë e vendin. Mirëpo, mulla Ismeti la mbrapa tij xhamtit ku shërbeu, Bashkësisë Islame dhe Kosovës një trashëgimi të pasur në fushën e edukimit shpirtëror. Nxënësit që ai ua mësoj parimet themelore të fesë, nxënësit që ai ua mësoj edukimin fetar dhe ndenjën e atdhedashurisë, tani e sa kohë me sukses vazhdojnë rrugën dhe mision e mulla Ismetit. Disa prej tyre i gjejmë në radhët e Bashkësisë Islame, ku kryejnë detyrën me përgjegjësi, duke përfshirë këtu edhe imamin e xhamisë ku veproj ai, por përveç kësaj talebe të mulla Ismetit gjejmë të angazhuar edhe në shumë institucione tjera publike, e të cilët nuk i kanë braktisur mësimet që morën nga ai.
Është detyrë e jona, është detyrë e obligim i nxënëseve të tij, i xhematit të tij që misionin e mulla Ismetit ta vazhdojmë, ai ishte një model i mirë e një model i suksesshëm. Ai misionin dhe punën e tij e zhvilloi në kushte e rrethana të vështira, fillimisht u përball me sistemin monist e më vonë me ri-okupim, por asnjëra e as tjetra nuk e ndalen nga rruga i tij. Tani vendi ynë është i lirë, është bërë reale kauza për të cilën ranë dëshmorët dhe martirët e luftës së fundit, për ne mbetet që të angazhohemi për të ndërtuar një shoqëri të lirë, të edukuar, larg veseve të këqija, një shoqëri me integritet që njeh vlerat hyjnore, humane e njerëzore”.

Të pranishmit në Akademi i përshëndeti edhe kryetari i Këshilli të BI në Prishtinë, Hetem ef. Sopjani dhe vëllai i Ismetit, Ridvan Limani. Në përfundim të akademisë u shfaq filmi dokumentar “Fanar i pashuar” i realizuar nga Zenel Hajrizi dhe Xheladin Fazliu, që i kushtohet jetës dhe veprës së Ismet ef. Limanit.

Shfaq më shumë artikuj të ngjashëm
Shfaq më shumë në Lajme

Shfleto

Pritje përurimi me rastin e Fitër-Bajramit

Me rastin e Fitër – Bajramit, Myftiu i Kosovës, Naim ef. Tërnava, si tradicionalisht, orga…